2017.10.20. Катя Пташка. Музика. Готика “КОМУ ВНИЗ”: У селі Суботові…

2017.10.20. Катя Пташка. Музика. Готика “КОМУ ВНИЗ”: У селі Суботові…

Спочатку їх було двоє, потім троє, а після п’ятеро. Ось вже третій десяток їхня музика занурюється у глибини душі українця та пробуджує в ній історичну пам’ять. Вони завжди були неформатом, не для телебачення, не для загалу. Але завжди були для України.

Титани українського року – гурт “КОМУ ВНИЗ” несуть свою музику поза часом. Проникливий голос Андрія Середи має містичний вплив на свідомість. Саме він, чи не найкраще, доносить сенс текстів гурту.

Вони почали наприкінці 80-х, коли рок переживав свій “золотий вік”, коли цей жанр вийшов з підпілля і зазвучав у повну силу. Спершу ці п’ятеро молодиків звучали по-російські, але з гострим антирадянським присмаком. Хоча справжній фурор “КОМУ ВНИЗ” зірвали 1989 року на фестивалі “Червона рута”, вже з українським репертуаром. Тоді “скелет” виступу склали пісні “Суботів”, “До Основ’яненка” на вірші Тараса Шевченка та “Ельдорадо” на слова Самійленка. Саме ця подія вважається переломним моментом гурту та шляхом нагору.

Тривалий час музичні експерти не могли визначитися, який жанр музики у “КОМУ ВНИЗ”. Тому для них створили новий – готичний індастріал-рок. Це симбіоз символізму, романтизму та історії. Через деякий період гурт отримав прізвисько – “чорні козаки”. Адже виступають хлопці завжди у чорному.

Щодо плідності групи, то на їхньому рахунку чотири студійники: “Падая вверх” (1989), “Komu vnyz” (1990), “In kastus” (1996) та “4” (2014). Зокрема, останній має чотири треки на вірші Тараса Григоровича Шевченка, які “КОМУ ВНИЗ” записали до 200-річчя дня народження Пророка. Гурт неодноразово використовував його вірші для пісень. Варто окремо виділити міні-альбом “Ab Ovo Usque Ad Mala” за 2007 рік, у якому “комунівці” радикально змінили стиль. Після нього звучання набуло глибоких, навіть дещо аскетичних, електронних тонів.

Хлопці є завсідниками різноманітних українських фестивалів, таких як “Бандерштат”, “Повстанець”, “Perun Fest”, “Холодний Яр”, “Червона Рута”, а також закордонних – “Wave-Gotik-Treffen”, “Castle Party”. В якому місті чи країні вони б не виступали, зал “вибухає” вже з першої пісні. Адже тексти пісень “КОМУ ВНИЗ” мають зв’язок з історією, українською землею, предками. “Мамай”, “Ліра”, “Птаха на ймення Nachtingal”, “Демони” та багато інших вражають насиченістю змісту, контрастів, мовленнєвих конструкцій, образів. Кожна строфа вимагає уваги до кожного слова.

Окремої уваги потребує громадська діяльність “КОМУ ВНИЗ”. Соліста гурту Андрія Середу можна зустріти на мітингах у підтримку політв’язнів Медведька та Поліщука, на Маршах Національної Гідності та Маршах Слави Героїв.

“Музика задає умови, вона порушує питання, на які потім дає відповідь усе суспільство. Саме за цим сценарієм розвивалася наймогутніша музична індустрія в світі – у США. І нехай вас не лякає слово “держава”. На кожне “так” має бути своє “ні”, тож і на будь-який офіціоз буде своя неформальність, на будь-який шоу-біз буде своя альтернатива”, – каже в одному з інтерв’ю Середа.

Про них знають не багато, але ті, хто їх почув, залишаються під враженням ще тривалий час. Бо вони не співають про банальні речі, вони співають про українську історію.

 Катя Пташка. Український інтерес. 2017.10.20

 

Надруковано: 2017.10.21 в 21:15